Cápavadász - nem csak startup befektető keresőknek

Tippek, trükkök nem csak startup vállalkozásoknak, hogy le tudják vadászni a legjobb befektető cápákat.

Készülj fel a Startup lét veszélyeire is
Ami izgalmas, az sokszor veszélyes is lehet

Egy startup cég, az élet más izgalmas dolgaihoz hasonlóan akár veszélyekkel is járhat. Ezekre azonban fel lehet és érdemes is készülni.

startup-veszelyek.jpg

Az izgalmas, de időnként veszélyes tevékenységeknél általában az első tennivalók egyike a résztvevőket tájékoztatni, felkészíteni az esetleges veszélyekre, azok elkerülésére. Aki például lovaglásra adja a fejét vagy síelni szeretne tanulni az első leckék egyike mindig az, hogyan kell "jól esni". Vagy mielőtt felemelkedik a repülőgép a fellegekbe minden alkalommal meg kell néznünk, hallgatnunk mi a teendő akkor ha a dolgok esetleg balul sülnek el.

A startup cégek ugyanígy a kockázatos magasságokba törnek, mégis mintha kevesebb szó esne a lehetséges veszélyekről és azok elkerüléséről, vagy ha esetleg mégis belesodródunk ezekbe, hogyan lehet ezt megfelelően kezelni, "jól esni". 

Gondolat- vitaindító

Összegyűjtöttünk néhány gyakori rizikós startup helyzetet és azok kezelését. Minden helyzetről külön posztot is lehetne írni (talán egyszer meg is tesszük) most a teljes kifejtés helyett csak karcolgatjuk a témát.

Részben azért mert a jelen írás célja a figyelem felkeltése, másrészt meg teljes körű bemutatás helyett egyfajta vitaindítónak is szánjuk. Lehetnek más nézőpontok, megközelítések - mi talán helyzetünkből fakadóan túlságosan a startup-befefektető kapcsolatra fókuszáltunk - de a lényeg, hogy beszéljünk, gondolkodjunk róla.

Mikor jön a befektetés és kitől?

Elsőként egy olyan véleményt vennénk elő, mely szerint a kezdeti, ötlet vagy magvető fázisban lehetőleg kerüljük el kockázati tőkés, üzleti angyal bevonását. Nyilván, van amikor ezt a téma miatt nem lehet elkerülni mert a tervezés is komoly erőforrás igényű munka önmagában, de mindig érdemes mérlegelni, hogy milyen kockázati tőkést, milyen áron és milyen feltételekkel engedjünk be a cégünkbe.

Akik így vélekednek, azok szerint vérrel, verejtékkel, lemondással, illetve FFF (Family, Friends, Fools) megoldásokkal de valahogy legalább a prototípusig jussunk el mielőtt kockázati tőkéhez fordulunk. Valóban, vannak olyan startupperek, akik utólag ezt egy hibának vagy hibás lépések sorozatához vezető kényszerpálya kezdetének tekintik.

Ismerd meg a leendő befektetőd!

A befektető részéről a befektetés megszerzéséhez vezető út sokszor a befektetést kérő egyfajta vizsgáztatásának vagy - más megengedőbb megközelítésben - jobb, alapos megismerésének folyamata.

Vajon a befektetésre vágyó startup alapítók ugyanilyen alaposan megnézik, tájékozódnak előzetesen milyen típusú befektetővel vágnak neki a következő évek közös munkájának?

Pedig sokszor a befektetést kérő esetében van a nagyobb - akár a cége számára végzetes következményekkel járó - üzleti kockázat. Olyat már lehetett hallani, hogy egy rossz befektetői kapcsolat egy ígéretes cég végét jelentette, de olyat, hogy egy rossz befektetés a kockázati társaság végét jelentett, azt ritkán (ezzel nem állítjuk azt, hogy a befektető társaság nem szenved meg egy rossz üzleti kapcsolatot, csak a súlya, léptéke más a társaság életében). Szóval tájékozódj, kutass, kérdezz te is!

Valóban előnyös egyezséget kötsz a befektetőddel?

Pénz jön a cégbe, esetenként nem kevés, hurrá sínen vagyunk... aztán később kiderül, hogy a sín nem is feltétlenül oda vezet ahova gondoltátok. A rövid távú vonzó előnyök mellett kérdezzétek meg magatoktól, hogy mindez mivel járhat hosszabb távon? Túl nagy részt engedtem át a cégemből a befektetéshez képest? Túl sok jogosítványról mondtam le vagy  adtam át? A számokat tekintve túlvállaltam magam? Egyáltalán miket is írtam alá a befektetési szerződésben? Tudom mi mit jelent pontosan és mivel járhat? A jogi szövegek kifejezései, mögöttes tartalmai, helyzetei, jelentései mások lehetnek, mint ahogy azokat a mindennapi életben használjuk.

Válassz tanácsadót, mentort! - és hallgass is rá

A legtöbb startup alapító számára a befektetéseket övező speciális jogi és gazdasági jellegű témák, kérdések világa ismeretlen, nehezen átlátható, értelmezhető terep.

Nem kell feltétlenül egyedül megküzdened ezzel. Válassz, keress magad mellé tapasztalt, a helyzetet, esetleges csapdákat jobban átlátó mentort, tanácsadót! 

Igen, akár a teljes tárgyalási folyamatra, konkrét papírok, javaslatok átnézésére, megvitatására (nem csak általános jó tanácsokra, íránymutatásokra lehet szükséged). Ha választottál tanácsadót, segítőt, akkor pedig hallgass rá, fogadd meg tanácsát. Akkor is ha amit mond elsőre esetleg az ésszerűtlennek, a mindennapi logikával ellentétesnek tűnik.

Amennyiben, ez nem megy valamiért, keress más tanácsadót (vagy kérd ki más véleményét is), de ne menj csak a saját fejed után. A naívan, kellő felkészültség nélkül megkötött üzletekről és ezek káros következményeiről sokat lehet hallani csakúgy, mint a rosszul működő tanácsadói, mentori kapcsolatokról.

Meddig vagy hajlandó elmenni?

A dolgok rosszra fordulhatnak sajnos időnként, sőt néha már olyankor is felsejlik a rossz irány, amikor még látszólag minden rendben van.

De már túl sok rossz kompromisszumot kötöttél, túl sokszor erőszakoltad meg magad, túl sokat adtál fel magadból, túl sok személyes kockázatot vállaltál!

Húzd meg a képzeletbeli határt ami még belefér számodra és ne tovább! 

Inkább szállj ki időben, még kezelhető mértékű személyes és anyagi veszteséggel, mint hogy a vagyonod, pszichés és fizikai egészséged kerüljön veszélybe. Mindenkinél más a határ, de légy őszinte saját magaddal.

Több szomorú startupper történet végződött jelentős mértékű személyes veszteségekkel is. Légy észnél, vagy legalább hallgasd meg azokat, akik szerint utat tévesztettél! Túl sokszor hallani arról, amikor valaki már csak utólag lett okosabb.

Nem gáz, ha elsőre nem sikerül*


Magyarországon kicsit torz abból a szempontból a hazai ökoszisztéma, hogy úgy tűnik a lehetőségeket, eseményeket, szervezeteket nézve, hogy a startup világ a fiatal egyetemisták vállalkozásának terepe. Valójában a nemzetközi tapasztalatok szerint az igazán sikeres startupperek többsége, inkább sokéves gyakorlati üzleti tapasztalatokkal (akár kudarcokkal) a háta mögött 40 éves kora után hozza össze az üzletileg is sikeres startup vállalkozását.

A tengerentúli mondás "Ha egy startupper nem bukott el legalább kétszer-háromszor, nem is igazi vállalkozó" - is jelzi, hogy ezen a területen nem gond ha elsőre nem jön össze a nagy dobás. Maga az innovációs folyamat is próbálkozások sokasága által hoz eredényt.

Ugyanakkor jó megoldás lehet társulni egy üzleti világban tapasztalt alapítóval. Ha a Hustler szereplőnek nem csak víziója és nagy dumája van, hanem kellő tapasztalata is, az sok értelemben segíthet a rád váró cégépítési úton.

A megfelelő startup alapítói csapat létrehozása elismerten is egy probléma, amire vannak megoldási javaslatok is pl. https://sciencer.me/ amely különböző szereplők egymásra találását segít (a honlap az első látszat ellenére magyar kezdeményezés így találhatsz benne hazai neveket is)

*Köszönet Csörgő László számára a kiegészítő szempontért

Jó repülést, magasba emelkedést!

Ahogy a cikk elején felidézett, repülőn történő biztonsági tájékoztatónak sem az a célja, hogy a frászt hozza rád, menekülj el a repülőről, hanem az, ha mégis baj van, tudd hova kell nyúlni, merre kell indulni így ennek az írásnak sem huhogás, vészmadárkodás a célja. Dehogyis, de talán most már egy kicsit felkészültebben vágsz neki ezen kérdések kezelésének, megválaszolásának.

Jó startup "repülést", emelkedj minél magasabbra!

--------
Tudjuk, a blogposzt a téma felől nézve közel sem teljes, erősen szubjektív és szükségszerűen felületes, leegyszerűsítő, de reményeink szerint arra alkalmas, hogy felkeltse az érdeklődést, gondolkodásra, vitára sarkalljon. Ha ez sikerült az írás elérte célját.

Minden véleményt akár ellenvéleményt, saját tapasztalatot meglátást örömmel várunk akár a info@capavasz.hu  címre, akár lentebb hozzászólásként!

Ha pedig tanácsadói segítségre, külső szempontra vagy dilemmáid átbeszélésre van szükséged ne habozz megkeresni bennünket.

Debreczeni László és Hajdu Máté - üzleti tanácsadók

+36 20-461-4610
info@capavasz.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://capavadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr2916203842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Cápavadász - nem csak startup befektető keresőknek

Hasznos információk, tanácsok, tippek befektető keresés, befektető szerzés nehézségeivel küzdő kezdő, illetve startup vállalkozások számára. Startup tőkebevonás lehetőségeiről közérthetően.

süti beállítások módosítása