Cápavadász - nem csak startup befektető keresőknek

Tippek, trükkök nem csak startup vállalkozásoknak, hogy le tudják vadászni a legjobb befektető cápákat.

Minden amit az angyalbefektetőről tudni érdemes.
Üzleti Angyal - Angyalbefektetés

 Ki az az üzleti angyal, mire jó az angyal befektetés? Előnyei és hátrányai. Erről szól blogposztunk 

 angyalbefekteto.png

Ki az az üzleti angyal? 

Az üzleti angyal egy jelentős tőkével rendelkező magánszemély, vagy magánszemélyek csoportja, akik a vállalkozásuk elején járó, lehetőleg nagy növekedési potenciállal rendelkező, innovatív ötleteket megvalósító vállalkozásokba és vagy startupokba befektetnek be. 

Az angyalbefektetők kiterjedt kapcsolatrendszerrel és komoly üzleti tapasztalattal rendelkeznek, nem feltétlenül a startup világból érkeznek, de hajlamosak korai fázisban olyan kockázatú üzleteket is megfinanszírozni, amelyekkel méretük, fejletlenségük miatt a kockázati tőke - intézményi befektető nem foglalkozik. 

Hogy picit szemléletesebb legyen a dolog, az RTL Klub népszerű show műsorában a Cápák Közöttben is mind angyal befektetők ülnek a vállalkozókkal szemben. (Pontosabban van, aki csak angyalbefektető és van olyan is aki angyalbefektető ként szerepel a műsorban de befektetési társasága is van (ezt intézményi befektetőnek hívják Pl. Fehér Gulya ilyen "cápa") 

Nem csak pénzt lehet kapni az Angyalbefektetéssel! 

Nem csak a pénzét adja, hanem idejét, és tudását vagy akár kapcsolatrendszerét. Ez az amit úgy is hívnak összefoglalóan, hogy okos pénz (smart money).

Az üzleti angyalok általában csak néhány vállalkozással foglalkoznak, így aktívan részt tud venni a cégépítésben. Ezen a pontos fontos megjegyezni, hogy az angyal üzlet részért cserépbe tőkét és tudást hoz a cégbe nagyon korai fázisban. Ő nem az irányítást akarja átvenni, hanem az a cél lebeg a szeme előtt (és a Tied előtt is ennek kell lebegnie ha angyalbefektetést kérsz), hogy a céget kezdjétek el közösen felépíteni, úgy mond nagyra növeszteni. Lehet ezt Önerőből is eléred, lassan és buktatók árán, ezt mérlegelni kell a befektető keresés előtt. 

Tehát egy angyal nem csak az eredményeket figyeli és várja mikor veheti ki a cégből a pénzét, hanem részt vesz a cég napi szintű cégirányításra, azonnal visszajelzést ad. Képes azt a tudásbeli "gapet" áthidalni, amely a vállalkozásépítésnél általában szembejön az első cégét elindító alapítónál. 

Milyen üzleti angyal kell nekünk? 

Olyan akinek van, iparági tapasztalata és ehhez illeszkedő kapcsolatrendszere. Üzleti angyal keresésnél érdemes az alábbiakat kipuhatol vagy egyszerűen ezekre rákérdezni: 

  • Fontos, hogy az adott üzleti angyal milyen korábbi eredményekkel (track recorddal) rendelkezik a piacon. Pl. volt e már sikeres befektetése vagy jó esetben adtak e már el céget amiben Ő angyal ként volt jelen (volt e már sikeres exit-e)?
  • Van releváns kapcsolatrendszere?
  • Vállalkozóként  és befektetőként végigjárta azokat a buktatókat, amelyek egy új cégre várnak (milyen
  • Van e elég ideje a cégünkkel foglalkozni?

A fenti gondolatok után a cégük szemszögéből is meg kell vizsgálni milyen angyalra van szükségünk. Ez esetben két irányban indulhatunk el. 

1. Amikor még a dolgok elején járunk és a fókusz a termék fejlesztésen termék validáláson van akkor egy menedzser típusra van szükség akik segít a cég építésben. 

2. Ha az első szakaszon túl vagyunk akkor a skálázhatóság, és a stratégia segítése a fontos. Ehhez pedig olyan ember kell aki a kapcsolatrendszerét képes mozgásba hozni. 

Mindkét szerephez más felkészültség szükséges. Szerencsés esetben  mindkét típust kellő időben sikerül megnyerni a vállalkozásunknak.

Mekkora összeget lehet kapni angyalbefektetés esetén? 

Itthon általában a pár millió forintos összegtől 50 millióig szállnak be cégekbe az angyalok, kisebbségi részesedésért cserébe. Ugye itt az forintosítható összeg mellett a fentebb jelzett okos pénz (smart money) segítségét is érdemes hozzávenni a bektetetés tényleges értékéhez. Bizonyos szektorokben, üzleti szegmensekben, üzleti modellleknál legalább annyit érhet, mint maga a pénz, ami a számlátokon landol a befektetés után.

Kinek való az angyalbefektetés és milyen fázisban érdemes elkezdeni keresgélni? 

  • Olyan cégeknek, vállalkozóknak akiknek tőkére van szüksége és ötletükben - vállalkozásukban nagy növekedési potenciál van. Vagyis akkora üzletet készülnek csinálni / csinálnak ami képes annyit annyi bevételt termelni és így bőven elbír még egy üzlettársat az ötlet - vállalkozás. 
  • Olyan cégeknek lehet érdekes ahol nem csak tőkére de valamilyen szakértelemre és vagy mentorálásra is szükség lehet. 
  • Nem feltétel de általában ez a jellemző olyan cégekbe érdes az üzleti angyalok tőkéjét bevonni amelyek még csak ötletfázisban vannak, de már közel vannak ahhoz, hogy létrehozzanak egy olyan terméket ami az alap funkciókkal már megmutatható a nagyközönségnek. (Vagyis MVP közeli állapotban vannak. Bővebben is irtunk MVP témában az MVP, vagy már működő prototípus c. írásunkban.)  Azért érdemes megjegyezni, hogy Magyarországon inkább ennél érettebb szakaszban szállnak be, amikor már van MVP. 

Mi jellemző az angyal befektetésekre?

Az angyalbefektetők saját vagyonukat fektetik be egy üzleti ötletbe vagy vállalkozásba. A befektetésükért cserébe részesedést kérnek a cégből. Mivel saját pénzüket "viszik vásárra" ezért az üzleti rész, amit kérnek általában magasabb egy másik típusi forrásbevonáshoz képest (pl. egy intézményi befektetőhöz képest, mint pl. a Hiventures vagy az Oxo Lab stb.)  

Ha angyalbefektetésre vágysz akkor nagy általánosságban 10% -os részesedéstől indul a beszélgetés. Persze ez lehet kevesebb is. A mértéke két szempont egészen biztosan befolyásolja: 

1. Milyen fázisban van a vállalkozás (Kidolgozott ötleted van, van már valamilyen kipróbálható állapotban a terméked/szolgáltatásod stb. ) 

2. Várhatóan mennyi munkát kell beletennie egy angyalnak a cégbe. (mire van szükség, csak pénzre és minden megy a maga útján, vagy mentorálás esetleg egyéb szerepe is lehet a befektetőnek?).

Mi az előnye egy angyalbefektetésnek az intézményi befektetőhöz képest? 

Lehet, hogy egy angyal nagyobb részesedést kér, de ezért cserébe hajlandó többet áldozni szabad kapacitásaikból a cég segítésére, mint a nagyobb kockázati tőke társaságok - intézményi befektetők. Ez profi üzleti angyalok esetében az alapítókkal való jó együttműködéssel párosul, és komoly üzleti tudás bevonását jelentheti az alapítók számára. Lássuk be ilyen előnyért komolyabb üzletrészt érdemes adnunk és osztozunk kell a cégen. Természetesen csak egy ésszerű mértékig. 

Erre a mértékre kiváló esettanulmány volt a már említett Cápák Között- ben a 2. évad 7. adásában. Az adásból idevágó rész: Szabó Péter és Kosár Krisztián- Barf Magyarország 21: 32 -tól hallató. 

Milyen motivációja lehet egy angyalbefektetőnek?

Nem árt ha előzetesen alaposan "felkészülsz "a kiszemelt angyalbefektetővel kapcsolatban, Ennek része lehet az is, hogy végigondolod milyen típusú befektető, mi az ami érdekli, mi az ami motiválhatja a közös munkára.  Tapasztalatok szerint az üzleti angyaloknak alapvetően kétféle motivációja lehet:

1. Sorozat vállalkozó - Az a vállalkozó típus, aki egyszer már mert nagyot gondolni és beindított egy sikeres vállalkozást. És itt nem tud és nem is akar leállni. Újra érzeni akarja azt az érzelmi töltetet és izgalmat, amit egy új kihívás hoz. Ez az ember azért keresi a befektetést egy új vállalkozásban, mert szeretne megint valamit felépíteni, felvirágoztatni. Aktív résztvevő ként kell rágondolni, aki a vállalkozás irányításában is részt kíván venni.

2. Tőkehalmozó - Célja a pénz maximális gyarapítása. Számolni kell azzal, hogy az angyal szeretné előre látni, hogy mikor és milyen haszonnal tudja majd kivenni a pénzét a vállalkozásból. Elsődlegesen olyan vállalkozásokat keresnek, amiket a későbbiekben nagy valószínűséggel megvásárolhat egy nagyobb pénzügyi vagy szakmai befektető. Vagyis exit-re mennek.  Az ilyen angyal minden esetben hosszú távú pénzügyi tervben gondolkozik. Fontos, hogy jól strukturált üzleti és pénzügyi tervet lásson.

Adókedvezmény is érvényesíthető angyalbefektetés kapcsán! 

Itthon a korai fázisú vállalkozásokkal kapcsolatosan érhető el az angyalbefektetői adókedvezmény. A kedvezmény lehetővé teszi, hogy a befektetők az ilyen vállalkozásokban szerzett részesedések bekerülési értékével csökkenthessék a társasági adó alapot. 

Véleményünk 

Véleményünk szerint amikor egy cég abba a fázisba kerül, hogy érdemes tőkét bevonni, mindig érdemes a pénzt adó szemszögéből is vizsgálni a dolgot. Olyan üzlet rész felajánlása lehet vonzó ajánlat ami tőkével rendelkező számára is megfelelően motiváló. Kb. Ennek a mondatnak kell felcsendülnie a fejében "Igen ez egy vonzó ajánlat, be akarok szállni. " Ez szerintünk két helyzetben lehet így: 

1. Biztos lábakon áll az üzlet. A csapat tényleg meg tudja csinálni. Már "csak" tőke kell hozzá. Ez esetben az alacsonyabb üzlet rész is csábító. 

2. Jó a csapat, jó termék és a piac. De nem árt egy mentor-tapasztalat üzletember. Így az angyalbefektető is feltűri az ingujját és beszáll a munkába is (ez főleg a stratégia szinten teszi meg, napi szintű operatív feladatokban ne számíts rá). Persze ez esetben nyilván nagyobb százalék szerepel a neve mellett a társasági szerződésen. 

Abban az esetben ha valaki olyan partnert keres, aki segíteni tud neki, nem árt előzetesen alaposan körbenézni a szóba jöhető lehetőségek között.

A befektető vagy angyal szintén jól meggondolja, hogy mire áldoz pénzt és időt. Hetente, de akár naponta több ötlettel megkeresik, amelyek egy részében lát fantáziát, jelentős részükben nem. Azonban ötletre ritkán "harapnak a cápák": amíg nincs egyértelmű válasz arra, hogy az csapat milyen termékkel vagy szolgáltatással akar majd piacra lépni és mit kell addig tenni, míg létrejön a kínálat, addig támogatni sem tudja őket. A befektető korai fázisban nem várja el az alapítóktól, hogy kiforrott értékesítési stratégiájuk legyen, de azt igen, hogy alapvetően legyen meggyőzően kidolgozva és alátámasztva az ötletük. 

Ne kockáztass! Nem lesz sok alkalmad találkozni angyalbefektetővel. Ha úgy érzed segítségre van szükséged, a befektetés elnyeréséhez, megfelelő tőkefinanszírozó kiválasztásához, hatékony megkörnyékezéséhez lépj kapcsolatba velünk. 

Debreczeni László és Hajdu Máté - üzleti tanácsadók

+36 20-461-4610
info@capavasz.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://capavadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr9515901556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Cápavadász - nem csak startup befektető keresőknek

Hasznos információk, tanácsok, tippek befektető keresés, befektető szerzés nehézségeivel küzdő kezdő, illetve startup vállalkozások számára. Startup tőkebevonás lehetőségeiről közérthetően.

süti beállítások módosítása