Cápavadász - nem csak startup befektető keresőknek

Tippek, trükkök nem csak startup vállalkozásoknak, hogy le tudják vadászni a legjobb befektető cápákat.

Üzleti terv korai fázisú startupnak, de miért?
Nem minden az, aminek elsőre látszik

Sokszor találkozni azzal a véleménnyel, hogy teljesen felesleges korai fázisú startup számára (magvető - seed fázis) üzleti tervet készíteni. Vajon miért van az, hogy mégis rendre megjelenik a befektetői oldalról ez az elvárás?

 startup-uzleti-terv.jpg

Nem azokat a véleményeket, érveket szeretnénk cáfolni az alábbi írásban, hogy miért nem lehet komolyan venni üzleti terveket, üzleti tervezést ebben a fejlődési fázisban. Egyrészt mert ezeket magam is osztom többnyire, másrészt mert azt gondolom, hogy más szempontból mérettetik meg maga az üzleti terv egy ilyen típusú befektetési helyzetben.

Megmutatja az üzleti gondolkodásod érettségét

A befektetők legtöbbször a csapatba fektetnek ezen a ponton, mondja a népszerű mondás és ez többnyire igaz is. Amikor megnézed a másik oldalt, a befektetői gondolkodást, akkor a befektetés és előzetes cégértékelések során (szinte bármilyen cégértékelési módszertanban) mindig előjön az a szempont, hogy a csapat vajon rendelkezik-e azokkal az üzleti képességekkel, gondolkodásmóddal, ami biztosítja, hogy később sikerrel tudja piacra vinni a céget? Hogyan tud majd bánni a befektetésemmel? - ha leegyszerűsítjük a befektetőben felmerülő kérdést.

Az üzleti gondolkodásnak az érettségét, megalapozottságát valóban kiválóan képes megmutatni egy üzleti terv. Hogyan gondolkozik, számol a piaccal, a versenytársakkal, vevőkkel, csapatának fejlesztésével, a piacra lépés, a növekedés feladataival, stratégiai kérdéseivel az adott vállalkozás? Egyúttal arra is kényszeríti a cégvezetőt, hogy mindezt számba vegye, legyen róla egy elképzelése - amelyet majd az idő esetleg megerősít, cáfol vagy korrigál de legalább van egy viszonyítási pont.

Nem biztos, hogy ismerik az adott szegmenst, de az üzleti gondolkodás logikáját igen

Másik fontos és fentivel szorosan összefüggő szempont, hogy a befektető egyáltalán nem biztos, hogy mélységében ismeri azt a piaci szegmenst, ahova belépni készülsz a cégeddel. Arról írhatsz sok minden szépet és lelkesítőt anélkül, hogy azt meg tudná cáfolni vagy ellenérveket tudna felhozni. Viszont egy üzleti terv áttekintése, a benne használt modellek, következtetések, számítások megalapozottsága vagy a következetlenségek, logikai bukfencek alapján elég jól kiismerhető egy cég üzleti gondolkodásának fejlettségi szintje. Az a befektető (befektetési szakértő), aki üzleti tervek tucatjait nézi át, messziről kiszúrja, hogy ha valami gond van elképzeléseid realitásával, megalapozottságával, végig gondolásával.

http://www.1000ventures.com/ lenti ábráját nem veséznék ki e helyen, inkább csak annak illusztrálására szánjuk, hogyan is értelmeződhet az üzleti terv egy-egy eleme befektetői szempontból.

startup_befektetoi-uzleti-terv.jpg

 Nem csak bla, bla

Van olyan felfogás, hogy az a lényeg, hogy a pénzügyi terv, a számok, számítások legyenek rendben a többi úgyis csak bla, bla, körítés. Pedig sokszor a szöveges részben kibontandó előfeltevések, elgondolások, stratégia elképzelések határozzák meg bemeneti információként, hogy milyen számok, adatok, megközelítések alapján készüljenek el az excel számítások (amelyek ugye közmondásosan sok mindent elbírnak). Ha az üzleti terv szöveges kifejtése és a pénzügyi részek nem egy irányba mutatnak, nem erősítik egymást, akkor a befektetőben könnyen kételyek fogalmazódhatnak meg.

A befektetői üzleti terv

A befektetőknek készülő üzleti terv egy speciális üzleti terv fajta, amelynek megvannak a sajátosságai, azok a fókuszpontjai, amelyekre leginkább koncentrál. Amennyiben a befektetőnek nincs saját üzleti terv sablonja, akkor érdemes ezt célzottan úgy elkészíteni, hogy az legyen benne, ami egy ilyen típusú befektetésnél kérdésként felmerülhet és olyan mélységben, komplexitásban amit az adott befektetési szint valóban igényel (ebben a cikkben kifejezetten a korai fázisú startup cégekről van szó... egy növekedési fázisban, többedik tőkebevonásra készülő startup számára egész más típusú üzleti terv szükséges).

A befektetői üzleti tervnek társprojektünk a Tudatos Cégvezetés blogjában önálló posztot szenteltünk. https://tudatoscegvezetes.blog.hu/2020/05/24/uzleti_terv_befekteto_megnyeresehez

 

Ha elakadtál, kérdések merültek fel benned vagy külső visszajelzésre, segítségre van szükséged, ne habozz megkeresni bennünket.

Minden véleményt, a posztban leírtakkal kapcsolatos saját tapasztalatot örömmel várunk! 

Debreczeni László és Hajdu Máté - üzleti tanácsadók

+36 20-461-4610
info@capavasz.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://capavadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr1816133324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Cápavadász - nem csak startup befektető keresőknek

Hasznos információk, tanácsok, tippek befektető keresés, befektető szerzés nehézségeivel küzdő kezdő, illetve startup vállalkozások számára. Startup tőkebevonás lehetőségeiről közérthetően.

süti beállítások módosítása